In de dwarsligger De omwenteling, of de eeuw van de vrouw schetst Suzanna Jansen de afgelopen eeuw vanuit het perspectief van de vrouw.
Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Het lijkt dus een wat merkwaardige actie, maar haar jongste dochter (Suzanna Jansen, de schrijfster) weet: “Mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging”.
Moeder Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze in bredere zin alsnog nauwelijks mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam.
In 2022 heeft haar dochter veel meer rechten en is haar wereld veel groter dan die van haar moeder honderd jaar eerder. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk als in de afgelopen eeuw, en daarmee het leven van ons allemaal.
Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen vroeger leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid en hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens.
De omwenteling, of de eeuw van de vrouw legt de geschiedenis van de emancipatie van de vrouw bloot. Een grote geschiedenis aan de hand van een klein en persoonlijk verhaal.
Aanvullende info
- Dwarsligger #729
Over Suzanna Jansen
Suzanna Jansen (Amsterdam, 1964) woonde en werkte als correspondent in Moskou. In 2008 verscheen haar boek Het pauperparadijs dat uitgroeide tot bestseller en ook werd vertaald in het Duits en Spaans. Samen met regisseur Tom de Ket maakte Suzanna Jansen tevens een theatervoorstelling op basis van Het pauperparadijs.
Reviews
Er zijn nog geen reviews.