Geert Mak schreef met De eeuw van mijn vader een biografie van Nederland in de twintigste eeuw, bezien door de ogen van een doorsnee Nederlandse familie: die van Geert Mak zelf.
Aan de hand van interviews, oude krantenberichten en vele honderden bewaard gebleven brieven vertelt hij over het landelijke Nederland aan het begin van de eeuw, over de opkomst van de katholieke, protestantse en rode zuilen, over de crisis en het antisemitisme in de jaren dertig, de andere wereld van Nederlands-Indië, de oorlog in Europa en Azië, de mentaliteit van de wederopbouw, de dromerijen van de jaren zestig, de zakelijkheid daarna.
Tal van vragen worden beantwoord in dit bekroonde werk. Hoe ging men om met ziekte, seks en dood in 1910? Wat bezielde die merkwaardige emancipatiebeweging van de gereformeerde mannenbroeders? Hoe dachten de Nederlanders in hun tijd over grote historische gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog, de machtsgreep van Hitler, de Duitse bezetting, de politionele acties? En hoe ging het daarna verder? Met de rock-‘n-roll, de televisie, de neergang van de zuilen, de auto, het geld?
Aanvullende info
- Dwarsligger #258
- Bekroond met de NS Publieksprijs (2000)
- Met unieke foto’s die deels afkomstig zijn uit het familiearchief van Geert Mak
Recensies uit de media
- De Groene Amsterdammer: ‘Wie naar de twintigste eeuw kijkt door de ogen van de familie Mak, is even bevrijd van de doem die over deze honderd jaar ligt.’
- NRC Handelsblad: ‘Een wonder van vertelkunst.’
- Het Parool: ‘Een vernuftige, meeslepende combinatie van familieroman en geschiedenisboek.’
- Süddeutsche Zeitung: ‘Geert Mak heeft het op een benijdenswaardige wijze klaargespeeld om een boek over de Nederlandse geschiedenis van de twintigste eeuw te schrijven dat niet afschrikt door wetenschappelijke pretenties, maar het verleden juist toegankelijk maakt door een veelheid aan persoonlijke verhalen.’
Over de auteur
Geert Mak (Vlaardingen, 1946) is jurist, journalist en schrijver. Hij brak door met De engel van Amsterdam (1992), waarna nog verschillende andere ‘populair-historische’ boeken zouden volgen, zoals Een kleine geschiedenis van Amsterdam (1995) en De eeuw van mijn vader (1999). Zijn absolute bestsellers zijn In Europa (2004) en Reizen zonder John (2012).
Reviews
Er zijn nog geen reviews.