Altijd al was Amerika een ‘geheime liefde’ voor Geert Mak. Bijna ieder jaar reisde hij er rond, als journalist en zomaar, als toeschouwer en luisteraar. Het land hield hem een spiegel voor waarin hij Europa en Nederland telkens weer in een ander licht kon bekijken.
Nu richt hij zijn blik echter op Amerika zelf, en deelt hij al zijn in het verleden opgedane kennis met de lezer. In zijn boek Reizen zonder John volgt hij het spoor van de legendarische schrijver John Steinbeck, die in het najaar van 1960 met zijn poedel Charley een ontdekkingsreis maakte dwars door het toenmalige Amerika. Steinbeck beschreef zijn tocht in de klassieker Reizen met Charley. Geert Mak maakte vijftig jaar later diezelfde reis, maar dan zonder poedel.
Het beproefde Mak-concept past hij daarbij wederom toe. Op vergelijkbare wijze als in zijn boek In Europa beschrijft Mak Amerika vanuit het gezichtspunt van zowel een reis door het continent als een reis door de tijd. Tegelijk onderzoekt hij, al kijkend en pratend met wie hij maar ontmoet, hoe Amerika de afgelopen halve eeuw is veranderd. Zijn de dromen van toen nog de dromen van nu? Is Amerika nog hét beloofde land? En wat bindt Amerika en Europa nog?
Een toegankelijke dwarsligger die een breed publiek zal kunnen boeien.
Aanvullende info
- Dwarsligger #189
- Inclusief kaart
Recensies uit de media
- De Standaard: ‘Mak heeft de zeldzame gave over ieder onderwerp razend boeiend te zijn.’
- Leeuwarder Courant: ‘Een aanrader, zeker voor de reislustigen onder ons. Zijn boek is doorspekt met rake observaties, fraaie dialogen, historische verwijzingen en typisch ‘Makkiaanse’ beschrijvingen.’
- Het Parool: ‘Een prachtig geschreven boek over de geschiedenis van een Amerika.’
Over de auteur
Geert Mak (Vlaardingen, 1946) is jurist, journalist en schrijver. Hij brak door met De engel van Amsterdam (1992), waarna nog verschillende andere ‘populair-historische’ boeken zouden volgen, zoals Een kleine geschiedenis van Amsterdam (1995) en De eeuw van mijn vader (1999). Zijn absolute bestsellers zijn In Europa (2004) en Reizen zonder John (2012).
Reviews
Er zijn nog geen reviews.