De 35-jarige Wessel Stols verkoopt zijn reclamebusiness om zich te wijden aan zijn oude ambitie: het schrijverschap. Zijn vrouw Friedl hoopt ondertussen maar op één ding: een kind. Samen vertrekken ze naar Frankrijk; daar moet het allemaal gaan gebeuren. Maar het schrijven lukt Wessel niet erg. Om inspiratie op te doen reist hij naar Rusland, waar hij verzeild raakt in een zeer schimmige handel in Sovjetkunst. Een spannend bestaan, maar met weinig toekomstperspectief.
Twaalf jaar later is Wessel Europarlementariër. Op het hoogtepunt van de Maidan-opstand in Kiev reist hij af naar Oekraïne, waar hij zich ophoudt binnen kringen van bedenkelijk allooi. Dan komen de geesten van zijn Russische avonturen weer tot leven. Hij wordt meegezogen in de oorlog in Oost-Oekraïne.
Pieter Waterdrinker schetst in Poubelle een onthutsend beeld van zowel West- als Oost-Europa. Een werelddeel in bedenkelijke staat, waarop de titel van deze roman (‘poubelle’ betekent ‘vuilnisbak’) zonder meer van toepassing is.
Aanvullende info
- Dwarsligger #615
- Poubelle verscheen oorspronkelijk in 2016
Recensies uit de media
- Humo: ‘Poubelle is een ode aan de romankunst. Urgent, interessant, amusant.’
- Vrij Nederland: ‘Meesterlijk. De echo van Nabokov is altijd hoorbaar.’
- Het Parool: ‘Poubelle is een boek dat gelezen moet worden. Omdat het iets zegt over deze tijd, maar vooral omdat het zo meeslepend is geschreven.’
- Tzum: ‘Superieure ironie met een grimmige kartelrand.’
Over de auteur
Pieter Waterdrinker (Haarlem, 1961) kwam ter wereld als Pieter Arie Johannes van der Sloot. Waterdrinker is de meisjesnaam van zijn moeder die hij later officieel aannam als zijn nieuwe achternaam. In 1996 vestigde hij zich in Rusland, waar hij in hoog tempo boeken begon te publiceren. Onder andere Poubelle (2016) en zijn autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 (2017) kregen flink wat aandacht in de media.
Reviews
Er zijn nog geen reviews.