Jonathan Safran Foer – Alles is verlicht (editie 2012) (dwarsligger)

(1 review)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Druk: 1 (oktober 2012)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 7
Taal: Nederlands
Afmetingen: 12 x 8,5 x 1,7 cm
Pagina’s: Onbekend
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049802387

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

In de zomer na zijn afstuderen reist een schrijver naar het oostelijk deel van Europa. Slechts gewapend met een vergeelde foto gaat hij op zoek naar Augstine, de vrouw die al dan niet een schakel is met zijn grootvader die hij nooit heeft gekend. De vrouw die zijn grootvader, zo is hem verteld, uit de handen van de nazi’s heeft gered. Vergezeld door de onvergetelijke Alex, zijn jonge Oekraïnse gids en tolk die behept is met een komisch spraakverwarrend accent, maakt Jonathan een Don Quichot-achtige zoektocht door een verwoest landschap, terug naar een onverwacht verleden.

Verweven door dit verhaal is de roman die de schrijver aan het schrijven is: een betoverende legende over zijn grootvaders dorp, een sjtel in de Oekraïne.

Alles is verlicht ontgint de zwarte gaten in de geschiedenis en is uiteindelijk een verhaal over het zoeken naar mensen en plaatsen die niet langer bestaan, naar verborgen waarheden die iedere familie overschaduwen en over de broze, maar noodzakelijke verhalen die verleden en de toekomst met elkaar verbinden.

Aanvullende info

 • Dwarsligger #007 (editie 2012, paperback)
 • Oorspronkelijke titel: Everything is illuminated
 • Vertaling: Peter Abelsen
 • Verfilmd

Recensies uit de media

 • Trouw: ‘Alles is verlicht door het vuurwerk van Foers talent en schrijflust. Dat hij mag blijven schrijven en schrijven en schrijven.’
 • De Groene Amsterdammer: ‘Wie zo vol wanhopige humor en overrompelende fantasie over genesis en apocalyps kan schrijven, dringt diep door in de donkere kamer van verdrongen gevoelens.’

Over de auteur
Jonathan Safran Foer (Verenigde Staten, 1977) debuteerde met de roman Alles is verlicht (2002). Een opzienbarend boek dat zeer positief werd ontvangen, net als de opvolger Extreem luid & ongelooflijk dichtbij (2005). Foers derde werk heet Dieren eten (2009), een boek dat niet alleen hemzelf, maar ook verschillende lezers deed besluiten vegetariër te worden. Foer studeerde Filosofie aan de Princeton University, woont in Brooklyn (New York) en was tot 2013 getrouwd met schrijfster Nicole Krauss.

Delen:

1 review voor Jonathan Safran Foer – Alles is verlicht (editie 2012)

 1. Ariane Van Obberghen

  De vertaling is abominabel. “Gepassioneerd” waar “gepensioneerd” bedoeld wordt, stroef woordgebruik “bij bewustzijn blijven” ipv “wakker blijven”, kromme zinnen zoals “hij had zijn ogen van de bochtige weg afgenomen”…
  Ik kan me niet voorstellen dat dit oorspronkelijk de bedoeling was.
  Het is onmogelijk om dit met plezier verder te lezen. Dus ik stop ermee.
  Dit is mijn tweede dwarsligger en hopelijk de enige met krom taalgebruik. De vorige was een boek van Renate Dorrestein. Goed want niet vertaald.

Schrijf zelf een review over dit boek:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *