Dik van der Meulen – Multatuli (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Leven en werk van Eduard Douwes Dekker

Druk: 1 (november 2011)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 144
Taal: Nederlands
Afmetingen: 32 x 121 x 83 mm
Pagina's: 1584 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049801359

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

Multatuli werd door veel tijdgenoten en latere generaties als een heilige vereerd, maar ook door velen verguisd als gevaarlijke nieuwlichter. Zijn leven en werk zijn in elk geval niet ongemerkt voorbijgegaan. Dat geldt natuurlijk met name voor zijn debuut en meesterwerk Max Havelaar. Volgens een enquête gehouden onder de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker) zelfs met afstand de belangrijkste schrijver van de Nederlandstalige literatuur.

Multatuli, leven en werk van Eduard Douwes Dekker gaat over het leven van een schrijver die geen schrijver wilde zijn. Over een man die van grote invloed is geweest op tal van zaken in de Lage Landen: de arbeidersbeweging, de vrouwenemancipatie, het atheïsme en natuurlijk de manier waarop er aangekeken werd tegen Nederlands-Indië.

In zijn biografie gaat Dik van der Meulen onder meer in op de relatie tussen het onstuimige leven dat Multatuli leidde en de boeken die hij schreef. Verder vertelt hij over Multatuli’s moeizame verhouding met zijn lezers, die hij met ‘grote innigheid’ verachtte. En natuurlijk blijven ook zijn talloze pogingen om door te dringen tot het centrum van de politieke macht niet onbesproken.

Multatuli, leven en werk van Eduard Douwes Dekker bevat echter nog enorm veel meer interessante info over Multatuli en wordt algemeen beschouwd als de meest volledige biografie van Multatuli ooit verschenen.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #144
  • Multatuli, leven en werk van Eduard Douwes Dekker is de handelseditie van Dik van der Meulens proefschrift over Multatuli
  • Winnaar van de AKO Literatuurprijs (2003)

Recensies uit de media

  • NRC Handelsblad: ‘U moet dit boek zelf gaan lezen. Een uitstekende Multatuli-biografie.’

Over de auteur
Dik van der Meulen (Neede, 1963) is neerlandicus, schrijver en biograaf. Hij schreef naast diverse boeken over Multatuli ook werk over E. du Perron, Egypte, Maya’s en het boek Het bedwongen bos (2009), over Nederlanders en hun relatie tot de Nederlandse natuur. Met Multatuli, leven en werk van Eduard Douwes Dekker won hij in 2003 de AKO Literatuurprijs.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Dik van der Meulen – Multatuli':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Speciaal aanbevolen bij deze dwarsligger: