Multatuli – Max Havelaar (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Of de koffieveilingen der Nederlandse Handelmaatschapij

Druk: 1 (november 2011)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 143
Taal: Nederlands
Afmetingen: 18 x 120 x 82 mm
Pagina's: 576 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049801342

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

Max Havelaar wordt algemeen gezien als een van de meest imposante romans uit de Nederlandse literatuur. Vanzelfsprekend vanwege de literaire kwaliteit, maar ook op maatschappelijk vlak. Het boek is immers niet zomaar fictie, het is tegelijkertijd een felle aanklacht tegen de koloniale misstanden in Nederlands-Indië en bleef ook in dat opzicht verre van onopgemerkt toen het uitkwam. Sterker nog, het had een enorme impact op onze 19-eeuwse samenleving.

Max Havelaar bevat verschillende zogenaamde raamvertellingen: afzonderlijke verhalen die eventueel op zichzelf zouden kunnen worden gelezen en uitgebracht. Een voorbeeld daarvan is het beroemde verhaal over Saïdjah en Adinda.

Verder zijn er twee hoofdthema’s in het boek te ontdekken, waarbij het ene min of meer losstaat van het andere. De in de roman opgevoerde Droogstoppel (een gierig en bekrompen man) neemt het ene thema voor zijn rekening, terwijl Stern (die model staat voor Eduard Douwes Dekker zelf) in het tweede thema de boventoon voert. Dit fenomeen maakt van Max Havelaar een typische dubbelroman.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #143
  • Bevat een verklarende woordenlijst op alfabet
  • Bevat een lijst waarin historische personen, gebeurtenissen en geografische aanduidingen uit voormalig Nederlands-Indië worden toegelicht
  • Verfilmd als Max HavelaarExterne link, onder regie van Fons Rademakers
  • Dik van der Meulen schreef een zeer complete biografie van Multatuli

Recensies uit de media

  • Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde: ‘Een boek waarin op een helse manier de spot wordt gedreven met de droogstoppels van de maatschappij, die gezet worden tegenover het eeuwige drama van idealisten die het onderspit delven en slachtoffer worden van hun eigen dromen.’

Over de auteur
Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 1820 – Ingelheim am Rhein, 1887). Hij werkte 18 jaar als ambtenaar in Nederlands-Indië en keerde daarna gedesillusioneerd terug naar Nederland. Max Havelaar (1860) is zijn eerste roman en oogstte zowel zeer positieve als zeer negatieve reacties. Volgens een enquête onder de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is Multatuli met afstand de belangrijkste schrijver van de Nederlandstalige literatuur. Het pseudoniem betekent in het latijn ‘ik heb veel (leed) gedragen’.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Multatuli – Max Havelaar':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Speciaal aanbevolen bij deze dwarsligger: