John Williams – Stoner (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Druk: 8 (juni 2016)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 244
Taal: Nederlands
Afmetingen: 12 x 8,3 x 1,4 cm
Pagina's: 495 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049805012

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

Rubriek: Trefwoorden: , , ,

Stoner vertelt het levensverhaal van William Stoner. Hij wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie in de staat Missouri. Desondanks sturen zijn ouders hem naar de universiteit om Landbouwkunde te gaan studeren. Maar Stoner beslist anders. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels en wil hij zijn leven gaan wijden aan de literatuur.

Maar Stoner faalt. Zijn carrière verloopt moeizaam en zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem nog verder van zijn ouders. En dat terwijl hij niet eens gelukkig is met haar. Een nieuwe liefdesrelatie dient zich echter aan, maar ook die brengt hem niet de vervulling waar hij naar verlangt en wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen.

Daarnaast gaat Stoner op de universiteit ook nog eens gebukt onder de intriges van een doortrapte collega. Maar ondanks alle tegenslagen verliest hij zijn integriteit nooit. Als een ware stoïcijn doorstaat hij met waardigheid alle ellende die op zijn pad komt. Dit kan echter niet verhoeden dat hij met de jaren steeds meer op een zijspoor geraakt en uiteindelijk in anonimiteit sterft.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #244
  • Oorspronkelijke titel: Stoner
  • Vertaling: Edzard Krol
  • Stoner dateert van 1965, maar werd nooit een succes. Pas nadat New York Review Books Classics het boek in 2006 opnieuw uitbracht, sloeg het aan. Tegenwoordig wordt Stoner gezien als ‘vergeten parel’ uit de Amerikaanse literatuur en verscheen het overal ter wereld in de bestsellerlijsten

Recensies uit de media

  • The Financial Times (in 1973): ‘Waarom is dit boek niet beroemd?!’
  • Arnon Grunberg: ‘Als u een boek wilt lezen dat uw leven gaat veranderen, lees dan Stoner.’
  • NRC Handelsblad: ‘Een spectaculair onspectaculaire roman over het leven van een weinig opmerkelijke man, vormgegeven in bijna perfecte en precieze taal, met een ingetogen wijsheid die de ziel raakt. Een ode aan de liefde, waaronder de liefde voor literatuur en voor lesgeven. 5 sterren.’
  • De Volkskrant: ‘De poëzie van verdriet wordt niet vaak zo sereen en ingetogen gezongen.’
  • De Standaard der Letteren: ‘Een vergeten parel uit de Amerikaanse literatuur, in een aangrijpende, heldere stijl.’

Over de auteur
John Williams (Verenigde Staten, 1922-1994), voluit John Edward Williams, leidde als auteur een betrekkelijk anoniem leven. Ondanks de toekenning van de National Book Award (1973) voor zijn roman Augustus (1972). Pas na de heruitgave van Stoner in 2006 beleefden zijn boeken een internationale heropleving. Tegenwoordig wordt het werk van Williams geprezen om zijn zorgvuldige, heldere en indringende schrijfstijl. Toen hij in 1994 overleed, liet hij zijn vijfde roman The sleep of reason onvoltooid achter.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'John Williams – Stoner':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *