David Van de Steen – Niet schieten, dat is mijn papa! (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Overlever van de Bende van Nijvel

Druk: 1 (september 2011)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 131
Taal: Nederlands
Afmetingen: 12 x 8,6 x 1,5 cm
Pagina's: 432 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049801229

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

‘Niet schieten, dat is mijn papa!, roept mijn zus Rebecca. Een keiharde knal, alsof er vuurwerk onder je neus ontploft. Mijn zus en mijn vader zakken in elkaar. De pijnkreet die uit mijn vaders mond ontsnapt, zal me mijn hele leven bijblijven. Opeens de schrille, paniekerige stem van mijn moeder: Lopen, David! Maak dat je wegkomt! Zelf rent ze naar de andere kant van de parking van de Delhaize.’

In de jaren 80 zaaide de Bende van Nijvel terreur en vernieling in België, met een reeks bloedige overvallen op supermarkten. Op 9 november 1985 sloegen ze toe in Aalst. Op het parkeerterrein van de Delhaize vermoordden ze vader, moeder en dochter Van de Steen. Ook de zoon van het gezin kreeg 9 kogels in zijn lichaam gepompt, nadat de overvallers merkten dat hij een glimp van een van hen had opgevangen. Hij werd voor dood achtergelaten. De jongen, de toen 9-jarige David Van de Steen, overleefde het drama echter en kwam er na jarenlange revalidatie weer bovenop.

Na 25 jaar doorbreekt hij nu de stilte. De overheid liet hem aan zijn lot over en hoewel hij als enige getuige de zogenaamde ‘reus’ van de bende van Nijvel van dichtbij heeft gezien, toonde het gerecht nooit enige interesse.

Van de Steen is ervan overtuigd dat de ordediensten bepaalde elementen in het onderzoek verborgen hielden en opzettelijk enkele verklaringen onvermeld lieten. Maar hij is er zich tegelijkertijd pijnlijk van bewust dat hij zijn beweringen niet hard kan maken. De onmacht en frustratie die daarvan het gevolg zijn, zijn voelbaar in dit boek en maken het tot een beklemmend protest dat geen lezer onberoerd zal laten.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #131
  • Met illustraties (zwart-witfoto’s)
  • Interview met David Van de SteenExterne link op YouTube (uit: De wereld draait door, 2010)
  • Verfilmd als Niet SchietenExterne link (2018) met onder anderen Jan Decleir, Viviane de Muynck en Jonas Van Geel

Recensies uit de media

  • De Morgen: ‘Misschien is er nu een begin van een antwoord.’
  • De Standaard: ‘Dit is een bij momenten ondraaglijk hard document, met zoveel misselijkmakend, laf geweld dat een mens er opstandig van wordt.’

Over de auteurs
David Van de Steen (België, 1976) schreef Niet schieten, dat is mijn papa! samen met Humo-journaliste Annemie Bulté (België, 1968).

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'David Van de Steen – Niet schieten, dat is mijn papa!':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *