Simone van der Vlugt – Schilderslief (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Druk: 1 (augustus 2019)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 620
Taal: Nederlands
Afmetingen: 12 x 8,2 x 1,5 cm
Pagina’s: 504 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049807566

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven.

Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is.

Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #620
  • Schilderslief verscheen tegelijkertijd als dwarsligger en ‘gewoon boek’ in augustus 2019
  • Simone van der Vlugt over haar beweegredenen om Schilderslief te schrijven: ‘Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt (2019, red.) zijn liefdesrelatie en conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komen. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een heel ander licht op Rembrandt zou werpen. Maar ik vind het vooral belangrijk dat er eerherstel voor Geertje komt.’

Over de auteur
Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) is een pseudoniem van Simone Watertor. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en na haar studies Nederlands en Frans was het zover. In 1995 verscheen De amulet, haar eerste werk in een lange reeks historische jeugdboeken, waarmee ze verschillende prijzen won. Sinds ze in 2004 De Reünie uitbracht, werd ze daarnaast ook een zeer productief schrijfster van (vooral) thrillers. En succesvol, want ook binnen dit genre wist ze verschillende prijzen in de wacht te slepen.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Simone van der Vlugt – Schilderslief':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *