Van 1816 tot 1918 lag aan de zuidgrens van Nederland het dwergstaatje Moresnet (ook wel ‘Neutraal Moresnet’ of ‘Het Onverdeelde Gebied van Moresnet’ genoemd). Het strekte zich uit van de Vaalserberg tot aan de hoofdweg van Aken naar Luik en mat slechts 344 hectare.
Het landje telde 300 officiële inwoners, die zich naar verloop van tijd echt een samenhangend volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter).
De vrijheid en lage belastingen in Moresnet trokken duizenden avonturiers aan en het staatje groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen, ondanks de afwezigheid van een uitgebreide overheid, gelukkig en welvarend konden samenleven. Idealisten wilden er zelfs de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (plaats van vriendschap).
Philip Dröge onderzoekt in Moresnet / Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje het merkwaardige verhaal achter Moresnet. Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Wat valt er te vertellen over De Grote Postzegeloorlog en de staatsgreep?
Dröge verhaalt in deze dwarsligger over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en dromers. Mensen van allerlei pluimage die zich verzamelden in Moresnet en daar een eeuw lang onder unieke omstandigheden samenleefden.
Aanvullende info
- Dwarsligger #556
Recensies uit de media
- Historiën: ‘Moresnet van onderzoeksjournalist Philip Dröge is een prachtig verhaal geworden van een landje dat nooit had mogen bestaan. Dröge schrijft boeiend en vlot, feitelijk, met hier en daar een vleugje drama, en kent talloze vermakelijke anekdotes over de geschiedenis van Moresnet.’
- NRC Handelsblad: ‘Zoals in zijn eerdere boek De schaduw van Tambora, bedrijft Dröge ook hier weer historische schakelvertelkunst van het hoogste niveau. Hij sleept op overtuigende wijze randgebeurtenissen naar het centrum van de belangstelling. 5 sterren.’
Over de auteur
Van Philip Dröge (Groningen, 1967) verscheen in 2002 het boek Meesterspion, over de connecties tussen prins Bernhard en verschillende geheime diensten. Het bleek de opmaat te zijn naar meer boeken van zijn hand, waaronder De schaduw van Tambora, Moresnet en Pelgrim. Dröge werkt sinds 1995 als freelance journalist en is oprichter en hoofdredacteur van het populair-wetenschappelijke persbureau FAQT. Daarnaast was hij zo’n tien jaar lang als columnist verbonden aan BNR Nieuwsradio.
Reviews
Er zijn nog geen reviews.