% 

Marlies Allewijn – Ze was 16 (dwarsligger)

13,99De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Een oorlogsverhaal over vooroordelen, jezelf durven zijn en keuzes maken

Druk: 1 (februari 2019)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 581
Taal: Nederlands
Afmetingen: 12 x 8,4 x 1,6 cm
Pagina’s: 785 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049806989

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

De 16-jarige Janna uit Zeeland moet plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat terwijl ze haar handen al vol heeft aan het huishouden en de zorg voor haar labiele moeder.

Wanneer ze via haar vrienden ook nog eens betrokken raakt bij het verzet, zit Janna gevangen tussen twee uitersten. Blijft ze haar werk voor de Duitsers doen of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de knappe Willem brengt een lichtpuntje in de ellende.

Zeventig jaar later wordt de dan 16-jarige Amsterdamse Ize door haar ouders ‘verbannen’ naar Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zo niet te wachten op een zomer vol saaiheid tussen de boeren, maar dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt van de vondst en haar vraagt ‘het hele verhaal met rust te laten’, is Izes nieuwsgierigheid gewekt..

Aanvullende info

  • Dwarsligger #581
  • Ze was 16 verscheen oorspronkelijk in 2016
  • Voor iedereen van ongeveer 15 jaar en ouder

Recensies uit de media

  • Boekenbeschrijfster.nl: ‘Ze was 16 is een mooi en interessant verhaal. De auteur laat zien dat alles niet zo zwart/wit is als het soms lijkt. Dat geldt zowel voor gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog als voor dingen die Ize in het nu beleefd. Soms moet je niet te snel klaarstaan met je oordeel, voordat je alles precies weet.’
  • Chicklit.nl: ‘Ize en Janne zijn twee totaal verschillende meiden die door het verleden met elkaar verbonden zijn. Het zijn sterke personages en je kunt je identificeren met beide meiden. Je leeft met allebei mee, ondanks hun verschillen. Ize is opstandig en verveeld en Janne cijfert zichzelf weg om haar familie te kunnen helpen. […] Hoe verschillend de meiden zijn, komt per hoofdstuk terug in de schrijfstijl en is erg overtuigend. Ze was 16 is een indrukwekkend, mooi geschreven oorlogsverhaal voor jong en oud. ‘

Over de auteur
Marlies Allewijn (Goes, 1977) groeide op in het Zeeuwse Yerseke, maar woont inmiddels al meer dan twintig jaar in Amsterdam. De focus van haar werk ligt op historische onderwerpen en vrouwen(rechten).

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Marlies Allewijn – Ze was 16':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *