Het onzichtbare geluk van andere mensen verschaft de lezer een eigenzinnige en zwartkomische kijk op het huiselijk leven in het zuiden van India.
Ousep Chacko, journalist en mislukt romanschrijver, gaat er prat op dat hij een van de laatste ‘echte mannen’ is. Dit houdt onder meer in dat hij twee sigaretten tegelijk rookt en vanzelfsprekend zijn buren wakker maakt als hij weer eens diep in de nacht thuiskomt uit het café.
Zijn vrouw Mariamma ondertussen, wringt zich in duizend bochten om rond te komen van het weinige geld dat voorhanden is, voedt hun twee jongens op en fantaseert in haar vrije tijd veelvuldig en vrolijk over een eventuele plotselinge dood van haar echtgenoot.
En dan springt op een dag hun ogenschijnlijk gelukkige en door striptekenen geobsedeerde 17-jarige zoon Unni van het balkon. De familie is er begrijpelijkerwijs volkomen ondersteboven van en blijft achter met vraag: wat dreef Unni er in vredesnaam toe om een einde aan zijn leven te maken?
Drie jaar later ontvangt Ousep per post een pakketje met een raadselachtige striptekening die Unni op de dag van zijn sprong verstuurde. Deze strip lijkt Ousep op het spoor te zetten naar antwoorden over de zelfmoord van zijn zoon. Hij gaat op onderzoek uit en vindt daarbij onder andere de vroegere vrienden van zijn zoon op zijn pad, maar ook een vergadering van cartoonisten en zelfs een beroemde neurochirurg.
Ondertussen mist jongste zoon Thoma zijn broer en wordt hals over kop verliefd op een veel ouder meisje dat voorheen met zijn broer Unni bevriend was. Ze is arrogant en mooi, maar bovenal: ze heeft zo haar eigen geheimen.
Het onzichtbare geluk van andere mensen is een slimme, humoristische en aangrijpende roman, boordevol mysterie, filosofie en voorzien van een onwaarschijnlijk liefdesverhaal.
Aanvullende info
- Dwarsligger #270
- Oorspronkelijke titel: The illicit happiness of other people
- Vertaling: Harry Pallemans
- Het boekverkoperspanel van De Wereld Draait Door verkoos Het onzichtbare geluk van andere mensen in januari 2013 tot ‘Boek van de Maand‘ (vanaf 8:23 min.)
Recensies uit de media
- Vogue: ‘Een nieuwe, vlammende stem.’
- The Wall Street Journal: ‘Dit boek combineert donkere, zwarte humor met een ontroerend en overweldigend verhaal over verlies.’
- BBC Radio 4: ‘Manu Joseph is briljant’
- Kirkus Reviews: ‘Buitengewoon grappig, vindingrijk en teder.’
Over de auteur
Manu Joseph (India, 1974) is een Indiase journalist en schrijver. Hij schreef in 2010 zijn debuutroman Slimme mannen die zeer enthousiast werd onthaald en hem twee prijzen opleverde: de PEN/Open Book Award en de Hindu Best Fiction Award. Zijn tweede boek Het onzichtbare geluk van andere mensen (2012) oogstte ook alom lovende kritieken en stond op de shortlist voor The Hindu Literary Prize. Manu Joseph woont in Delhi.
Monika –
Een beetje een traag boek maar leuk om te lezen. Het verhaal heeft een typische sfeer, of misschien broeierig. Dit boek werd me aangeraden door een familielid en die vond het een grappig boek. Dat vind ik niet. Ik wilde wel weten hoe het afliep.