% 

Jens Christian Grøndahl – Stilte in oktober & Indian summer (dwarsligger)

13,99De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Druk: 1 (november 2018)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 563
Taal: Nederlands
Afmetingen: 12 x 8,2 x 1,7 cm
Pagina's: 777 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049806170

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

In deze dwarsligger werden twee eerder verschenen titels van Jens Christian Grøndahl gebundeld:

Stilte in oktober (1996)
Een vierenveertigjarige kunsthistoricus raakt in een geestelijke crisis als de vrouw waarmee hij achttien jaar heeft samengeleefd, hem plotseling verlaat. Hij kan haar spoor door Europa volgen via de bankafschriften, waarop haar betalingen met haar creditcard staan vermeld. Ze blijkt een route af te leggen die ze samen zeven jaar eerder hebben gevolgd: Bordeaux, San Sebastian, Santiago de Compostela, Porto, Lissabon.
Haar reis maakt een stortvloed aan herinneringen bij hem los: aan zijn jeugd, zijn studietijd, zijn huwelijk. Steeds nauwere lussen legt de hoofdpersoon om zijn leven, steeds dichter komt hij bij zichzelf, en steeds groter wordt de suspense waarmee Grøndahl schrijft.

Indian summer (1994)
Tijdens een receptie komt de schrijver August zijn grote jeugdliefde tegen: de fotografe Alma. Dat veroorzaakt een stroom aan herinneringen bij hem: zijn stormachtige verliefdheid op Alma, zijn wanhoop toen ze hem in de steek liet voor zijn vriend Gustav (aan wie hij haar nota bene zelf voorstelde), zijn tijd met zijn vrouw Harriët (die hem uiteindelijk ook verliet).
De hartstocht tussen August en Alma bloeit opnieuw op, maar wanneer zij erachter komt dat Gustav op sterven ligt, verlaat zij August opnieuw..

In beide boeken zijn de typerende stijl en thema’s van Jens Christian Grøndahl terug te vinden: subtiel, stilistisch, onvervulde dromen, de zoektocht naar de eigen identiteit en de breekbaarheid van relaties.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #563
  • 2 romans in 1
  • Oorspronkelijke titels: Tavshed i oktober (1996) en Indian Summer (1994)
  • Vertaald uit het Deens door Gerard Cruys

Recensies uit de media

  • Trouw: ‘Jens Christian Grøndahl verstaat de kunst om de eenzaamheid van zijn personages voelbaar te maken en om de volkomen ontoereikendheid van de menselijke omgang te tonen.’
  • NRC Handelsblad: ‘Grøndahls Stilte in oktober biedt een mengeling van stilistische kracht, spanning als van een beklemmende thriller, en bovendien een nauwgezette weergave van relaties tussen mannen en vrouwen.’
  • 8WEEKLY: ‘Grøndahl heeft met Indian Summer wederom een pareltje afgeleverd. De onmogelijkheid van de liefde en de omgang met het verleden is prachtig verwoord. Grøndahls taalgebruik nodigt uit om zinnen keer op keer te herlezen. Talloze details en waarnemingen maken het boek tot een ontzettend subtiele vertelling. Erg veel gebeurt er niet, maar de kalmte en de rust dragen ertoe bij dat er voor ons misschien wel iets te leren valt.’

Over de auteur
Jens Christian Grøndahl (Denemarken, 1959) studeerde filosofie. Zijn debuut Kvinden i midten verscheen in 1985. Daarna volgden met regelmatige tussenpozen vijftien andere romans. Hij schreef ook essays, toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde, en dan met name zoals die beleefd wordt tussen hedendaagse koppels in onze moderne tijd, vormt een belangrijk thema in zijn werk. Grøndahl werd uitgegeven in meer dan dertig landen en won in zowel binnen- als buitenland verschillende literaire prijzen.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Jens Christian Grøndahl – Stilte in oktober & Indian summer':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *