Huub Oosterhuis – 150 psalmen vrij (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Druk: 1 (oktober 2013)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 269
Taal: Nederlands
Afmetingen: 16 x 120 x 82 mm
Pagina's: 551 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049803032

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

In 150 psalmen vrij vind je geen letterlijk vertaalde psalmen, maar een vrije (de titel verwijst er al naar) interpretatie van Huub Oosterhuis per psalm. Overigens wel in de geest van de oorspronkelijke psalmist. Deze insteek levert een bijzondere verzameling zeer eigentijdse psalmen op, waarin bijvoorbeeld woorden als ‘ploert’ of ‘mensenverslinders’ niet worden geschuwd.

Al in 1962 begon priester-dichter Huub Oosterhuis aan deze vertaling van de psalmen, wat betekent dat de uiteindelijke voltooiing zo’n 50 jaar op zich heeft laten wachten. Dat het zo lang duurde, komt volgens Oosterhuis vooral doordat hij het druk had met andere dingen. “Maar dat heeft de psalmen alleen maar goed gedaan,” zo stelt hij in TrouwExterne link. “Soms moet je teksten even laten liggen.”

Overigens waren niet slechts Oosterhuis’ eigen gevoelens en interpretatie bepalend voor de teksten: “Ik heb kennis genomen van allerlei vertalingen en commentaren.”

Aanvullende info

  • Dwarsligger #269
  • Huub Oosterhuis ontving voor 150 Psalmen vrij de Vlaamse Prijs voor het Religieuze Boek (2012)
  • Veel van de ‘vrije psalmen’ van Huub Oosterhuis zijn inmiddels ook op muziek gezet, zoals psalm 126: Als God ons thuisbrengtExterne link (mp3).
  • Een compleet overzicht van deze liederen vind je op de website van Nieuwe Liefde LeerhuisExterne link (inclusief luisterfragmenten en bladmuziek).

Recensies uit de media

  • Kerknieuws: ‘Niet alleen mooi en inspirerend voor liefhebbers van poëzie, maar ook voor mensen die zoeken in het geloof en geen genoegen nemen met antwoorden.’
  • Pius Drijvers (Broeder Pius): ‘Schitterende teksten. Je voelt dat hij levenslang met de psalmen bezig is en precies aanvoelt wat ze willen zeggen. Deze bewerkingen komen heel dichtbij in eigentijdse taal en beelden.’

Over de auteur
Huub Oosterhuis (Amsterdam, 1933) schreef vele dichtbundels, essays, liederen en liturgische teksten. Hij debuteerde in 1961 met de bundel Uittocht en kreeg landelijke bekendheid toen hij tijdens de uitvaartdienst van Prins Claus optrad en een persoonlijke overdenking hield. Oosterhuis is oprichter van De Populier (voorganger van De Balie), De Rode Hoed en initiatiefnemer van De Nieuwe Liefde, een huis voor debat, bezinning en poëzie. Hij is de vader van zangeres Trijntje en musicus Tjeerd Oosterhuis.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Huub Oosterhuis – 150 psalmen vrij':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *