Harper Lee – Spaar de spotvogel (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Druk: 1 (januari 2019)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 578
Taal: Nederlands
Afmetingen: 11,9 x 8,4 x 1,7 cm
Pagina’s: 627 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049807016

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

De dwarsligger Spaar de spotvogel speelt zich af in het fictieve stadje Maycomb, gelegen in de zuidelijke Amerikaanse staat Alabama ten tijde van de Grote Depressie. De roman bestrijkt de periode 1933-1935.

De hoofdrolspeelster is Jean Louise (‘Scout’) Finch, een intelligent en onconventioneel meisje dat in de loop van de roman tussen zes en negen jaar oud is. Samen met haar broer ‘Jem’ wordt ze opgevoed door haar vader Atticus Finch, die weduwnaar is.

Finch is een vooraanstaande advocaat die zijn kinderen aanmoedigt om empathisch en rechtvaardig te zijn. Hij vertelt hun onder meer dat het ‘een zonde is om een spotvogel te doden’, verwijzend naar het feit dat deze vogels onschuldig en ongevaarlijk zijn.

Wanneer Tom Robinson, een van de zwarte inwoners van Maycomb, ten onrechte wordt beschuldigd van het verkrachten van Mayella Ewell, een blanke vrouw, stemt Finch ermee in hem te verdedigen. Maar dat valt niet erg goed binnen de gemeenschap..

Spaar de spotvogel is een ontroerende en hartverscheurende roman over de grove ongelijkheid tussen blank en zwart in het diepe zuiden van de Verenigde Staten tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. De roman is geschreven vanuit het perspectief van het meisje Scout, dat niet alles begrijpt wat ze ziet, maar belangrijke levenslessen leert.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #578
  • Oorspronkelijke titel: To Kill a Mockingbird (1960)
  • Vertaald uit het Engels door Ko Kooman
  • Winnaar van de Pulitzerprijs (1961)
  • Verfilmd als To Kill a Mockingbird (1962), met onder anderen Gregory Peck, John Megna en Mary Badham

Recensies uit de media

  • Hebban: ‘Het is terecht dat dit boek een klassieker is geworden. Harper Lee heeft een prachtige schrijfstijl, heel beeldend en invoelbaar.’
  • Goodreads.com: ‘De start van dit boek is extreem traag, maar als je de eerste 150 pagina’s kunt halen, zul je ervan genieten!’

Over de auteur
Harper Lee (Verenigde Staten, 1926-2016) studeerde rechten aan de Universiteit van Alabama. Haar bestseller Spaar de spotvogel (verschenen in 1960 als To Kill a Mockingbird) won de Pulitzerprijs (1961) en kreeg diverse andere literaire onderscheidingen. Ook werd het boek in 1999 door de Library Journal verkozen tot ‘beste roman van de 20ste eeuw’. Harper Lee woonde afwisselend in New York en Monroeville. In die laatste plaats overleed ze op 89-jarige leeftijd.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Harper Lee – Spaar de spotvogel':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *