Murat Isik – Wees onzichtbaar (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Druk: 1 (mei 2017)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 458
Taal: Nederlands
Afmetingen: 12 x 8,3 x 2,3 cm
Pagina's: 1135 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049805388

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

De Bijlmermeer, begin jaren 80. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam, naarmate de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert, groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert ook de Bijlmer. Ooit opgezet als vooruitstrevende wijk (eind jaren 60), verwordt het steeds meer tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Bovendien, als de Bijlmer in de jaren 90 steeds multicultureler wordt, lopen op de middelbare school van Metin de spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen op.

De gemeente besluit drastisch in te grijpen en zoekt de oplossing in een massale sloop van veel van de zogenaamde ‘honingraatflats’ die de Bijlmermeer telt. Ze worden vervangen door veel kleinschaliger nieuwbouw. Ook de flat van Metin wordt gesloopt.

Murat Isik schreef met Wees onzichtbaar een ontroerend en onderhoudend familieverhaal, dat tegelijkertijd een hartstochtelijke ode aan de Bijlmer is.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #458
  • Winnaar van de Libris Literatuurprijs (2018) en de Nederlandse Boekhandelsprijs (2018)

Recensies uit de media

  • Trouw: ‘Wees onzichtbaar van Murat Isik is een klassieke ontwikkelingsroman over een jongeman die zich van de ketenen uit zijn jeugd bevrijdt. Ook is het een epos over de Bijlmer, waar Metin Mutlu, ongetwijfeld een alter ego voor Murat Isik zelf, in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgroeit.’
  • Knack: ‘Wees onzichtbaar is ook een roman over vriendschap, het omarmen van diversiteit en het zoeken naar identiteit. De personages zijn niet zwart-wit en zelfs de gewelddadige vader of Metins pestkop op school, hebben een menselijke kant waarmee de lezer kan sympathiseren.’

Over de auteur
Murat Isik (Turkije, 1977) is een Nederlandse schrijver van Zaza-Turkse (Iraans-Koerdische) afkomst. Hij debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. Zijn tweede roman Wees onzichtbaar (2017) werd bekroond met de Libris Literatuurprijs (2018) en de Nederlandse Boekhandelsprijs (2018). Aansluitend werd bekendgemaakt dat Isik de auteur zou worden van het Boekenweekessay 2019.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Murat Isik – Wees onzichtbaar':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *