De best wel dikke Koch is een bundeling van vier romans geschreven door Herman Koch (1953). Bevat: Red ons, Maria Montanelli, Eindelijk oorlog, Eten met Emma en Denken aan Bruce Kennedy.
Red ons, Maria Montanelli
Wanneer een zwakbegaafde jongen voor de ogen van de verteller verdrinkt, wordt deze van school gestuurd. Zijn hierop volgende aanklacht tegen een omgeving waarin geld de maatstaf van alle dingen is geworden is tragisch, omdat hij ondanks zijn kritiek toch duidelijk een product blijft van het door hem zo gehate milieu.
Eindelijk oorlog
De hoofdpersoon in Eindelijk oorlog, Herman, raakt geobsedeerd door de geschiedenis van zijn onlangs overleden tante Mies uit Arnhem, zijn laatst overgebleven familielid. Hij wordt gedwongen terug te gaan naar zijn jeugd en naar een traumatische gebeurtenis die zijn leven heeft bepaald. Dit levert hem alsnog dat ene moment op waardoor hij in één klap, en met terugwerkende kracht, een niet mis te verstane deelnemer aan de wereldgeschiedenis wordt.
Eten met Emma
De hoofdpersoon van Eten met Emma krijgt te horen dat hij als herkenbaar personage is opgevoerd in een inmiddels beroemd geworden boek. Een vroegere vriendin heeft het tot bestsellerauteur geschopt, een carrière die hij eigenlijk voor zichzelf had uitgestippeld. Waar ging het mis? En is alles wat er in de gewraakte roman staat ook echt zo gebeurd?
Denken aan Bruce Kennedy
De getrouwde Miriam Wenger verblijft een week in haar eentje in een hotel in Zuid-Spanje. Daar ontmoet zij Bruce Kennedy, een al wat oudere, maar wereldberoemde Amerikaanse filmster. Bruce Kennedy belichaamt voor Miriam het echte leven. Ondanks zijn leeftijd en een mogelijk alcoholprobleem, voelt zij zich onweerstaanbaar tot hem aangetrokken. Maar tot wat precies? Zijn roem? Zoekt ze een mooi verhaal voor haar vriendinnen thuis? Een vlucht uit de Nederlandse middelmaat?
Aanvullende info
- Dwarsligger #412
Over de auteur
Herman Koch (Arnhem, 1953) is bekend als televisiemaker van Jiskefet, columnist van o.a. de Volkskrant en schrijver van diverse romans en korte verhalen. Hij publiceert sinds 1985, maar zijn grote doorbraak kwam met de roman Het diner (2009), die de NS Publieksprijs won en inmiddels is vertaald in het Engels. De opvolger Zomerhuis met zwembad (2011) werd genomineerd voor diezelfde prijs. Koch schreef het Boekenweekgeschenk van 2017.
Reviews
Er zijn nog geen reviews.