Douwe Draaisma – De heimweefabriek (dwarsligger)

De actuele verkoopprijs voor deze dwarsligger, afkomstig uit de database van onze partner bol.com.

Druk: 1 (februari 2012)
Uitgave: Dwarsligger
Volgnummer: 151
Taal: Nederlands
Afmetingen: 11 x 120 x 85 mm
Pagina's: 432 stuks
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger
ISBN: 9789049801472

Bestel als andere uitgave »Bestellingen worden verwerkt via de website van bol.com.

Wijsheid komt met de jaren, maar vergeetachtigheid gaat haar voor. Daarom zetten we alles op alles om ons geheugen op peil te houden: van vitaminepreparaten tot braintrainingen. Maar zijn ze eigenlijk wel zinvol, al die duurbetaalde ‘hersenmassages’?

Douwe Draaisma neemt het in zijn boek op voor het oude geheugen. Met oog voor detail ontzenuwt hij ingeburgerde brabbelverhalen over ons geheugen en vertelt hij op liefdevolle wijze het ware verhaal over de dingen die voorbij gaan. Over de ongrijpbaarheid van de herinnering, over ‘Het Grote Vergeten’ op oudere leeftijd, over de heimwee naar een wereld die alleen nog in de herinnering bestaat. Maar ook over de onverwachte genoegens van het ouder worden, zoals bijvoorbeeld het ‘reminiscentie-effect’, dat maakt dat herinneringen aan de jeugd vaak met nieuwe kracht terugkeren.

Verder maakt hij een helder onderscheid tussen dementie en normale vormen van ouderdomsvergeetachtigheid. En tot slot vinden we in De heimweefabriek een interview met hersenwetenschapper Oliver Sachs over zijn eigen verouderingsproces.

Aanvullende info

  • Dwarsligger #151

Recensies uit de media

  • De Volkskrant: ‘Onderhoudend, prikkelend en leerzaam.’
  • NRC Handelsblad: ‘Draaisma beschrijft met grote subtiliteit en in een aangrijpende stijl de ouderdom en zijn ongemakken.’
  • Trouw: ‘Draaisma is als een eskimo met tientallen verschillende namen voor ’sneeuw’. Hij beschikt over een rijke woordenschat die hem in staat stelt nuances aan te brengen, daar waar anderen alleen van ’vergeten’ en ’onthouden’ spreken.’

Over de auteur
Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) is psycholoog en gespecialiseerd in de werking van het menselijk geheugen. Hij is bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij maakte naam en faam met Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001) en Ontregelde geesten (2006), maar ook De heimweefabriek (2008) werd zowel in binnen- als buitenland zeer positief ontvangen.

Delen:

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Schrijf als eerste een review over 'Douwe Draaisma – De heimweefabriek':

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *