Overleven op de K2 vertelt het fascinerende verslag van een van de grootste klimdrama’s ooit.
Een op de vier bergbeklimmers die de top van de K2 in Pakistan probeert te halen, overleeft dat avontuur niet. Toch proberen achttien klimmers uit verschillende internationale teams in 2008 deze gevaarlijke berg te beklimmen.
Een team met daarin de Nederlanders Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel behaalt de top, samen met Gerard McDonnell, een Ier, en Pemba Gyalje Sherpa, een Nepalees. Terwijl zij zich opmaken voor de afdaling, voltrekt zich een ramp. Elf klimmers overleven de terugtocht niet, onder wie McDonnell uit Van Rooijens team. Zelf overleefde Van Rooijen twee nachten op de berg zonder slaapzak, eten of drinken.
Vier jaar na dato blikt hij terug op zijn revalidatie, de nasleep en de impact van het drama dat zich op de top van de K2 voltrok.
Aanvullende info
- Dwarsligger #601
- Overleven op de K2 verscheen oorspronkelijk in 2009
Recensies uit de media
- Hiking-site.nl: ‘Overleven op de K2 is meeslepend en indrukwekkend. De manier waarop Van Rooijen de dingen uitlegt, laten je als lezer echt meeleven met zijn toestand en zijn wil om te overleven. Het verdriet van het verliezen van vrienden op de berg wordt gedeeld met de lezer en ook de frustraties van collega-klimmers die afspraken niet nakomen lees je duidelijk tussen de regels door. Van Rooijen vertelt het verhaal zonder bravoure of kapsones, iets dat niet altijd het geval is in dit soort overlevingsverhalen. Het boek is dan ook een absolute aanrader voor liefhebbers van klimmen in de bergen en spanning in het algemeen.’
- Algemeen Dagblad: ‘Een boeiend en soms zelfs angstaanjagend inkijkje in zijn klimziel.’
Over de auteur
Wilco van Rooijen (Utrecht, 1967) is een Nederlandse bergbeklimmer die vooral bekend is door de ontberingen die hij in 2008 op de K2 heeft doorstaan. Ook heeft hij zonder extra zuurstof te gebruiken de Mount Everest beklommen. Op 10 januari 2011 stond Van Rooijen op de top van de Mount Vinson op Antarctica. Dat was voor hem de laatste top van de zogenaamde ‘Seven Summits’, de zeven hoogste toppen van de zeven wereldcontinenten, een begrip in de bergsportwereld.
Reviews
Er zijn nog geen reviews.